Rytikari

Rytikari (ryti = meriruoko) nousi merestä asuttavaksi pikkusaareksi 1700-luvun loppupuolella. Alueella valmistettiin kalastusaluksia ja kookkaampia talonpoikaispurjealuksia, joilla kuljetettiin kalaa, hylkeennahkoja, traania ja turkiksia aina Ruotsiin saakka.

 

Lisääntyvän maa-alan myötä kiviselle harjulle rakennettiin uusia asumuksia sekä kalastajien verkko-, suolaus- ja venevajoja. Mantereeseen kiinni kasvanut saari on ollut myös suosittu kyläläisten vapaa-ajanviettopaikka. Nykyisin Rytikarissa on venesatama, vajoja ja muutama vanha, hyvin säilynyt kesämökki – ja yhä ympärivuotista asutusta.

 

Aikoinaan kalastuskäytössä ollut vene on nyt "eläkkeellä". (kuva Gl-hanke, kevät 2013)

 

 

Rakennuksessa oli kesäkahvila ja kioski vielä 1960-luvun alkuvuosina. (kuva Gl-hanke, kevät 2013)

 

Näkymä merenlahdelle avautuu vajojen vieritse. (kuva Gl-hanke kevät 2013)

”Rytikari oli paitsi kalasatama, myös suosittu ajanviettopaikka. Siellä kyläläiset tapasivat toisiaan jo aamuvarhaisella käydessään ostamassa kalastajilta päivän ruokatarpeita. (…) Rytikarilla käytiin myös ajankuluksi, jos vapaata sattui olemaan, ja siellä vietettiin erilaisia yhteisiä juhlia, joista kalastajien kesäjuhlat olivat ehkä suurin vuosittainen tapahtuma. Kävijöitä, juhlaväkeä ja huvila-asukkaita varten piti tietysti olla palveluita ja niinpä Rytikarilta löytyi kaksikin kioskia.” (Hakunti & Järvi teoksessa Ruotsalo – kylä meren rannalla 2011, s. 177)


”Aikojen kuluessa Rytikarissa on vietetty monet kesäjuhlat ja jopa hieman hurjasteltukin moottorivenekilpailuissa. Kuuluisia vieraitakin on käynyt. Eduskunnan puhemies Kauno Kleemola haki koko elämänsä ajan talvikalat Rytikarista. (…) Presidentti Urho Kekkonen myös vieraili Rytikarissa ja sai muistoksi silakkanapeksen, kuten perinteisiin kuuluu.” (Lahti teoksessa Ruotsalo – kylä meren rannalla 2011, s. 71)


 


 Junnilan kioski Rytikarilla. Kuvan omistaja Sinikka Pulkkinen. Ruotsalan kyläkirja 2011, s. 178.

 

 

Soili Nissilä Rytikarilla sijainneen kioskin edessä 1950-luvulla. Rakennus on yhä paikoillaan ja on saanut maalipinnan ja pienen kuistin oven eteen. Kuvan omistajat Anni ja Eero Hakunti. Ruotsalon kylä 2011, s. 178.

 

Vanhoja valokuvia Rytikarista (Linkkejä uusitaan)

Vanhoja rakennuksia Rytikarilla

Kalastajia ja kalansaaliin noutajia Rytikarilla

Kesäpäivä Rytikarilla

Rytikarin valkoinen joutsen