Meijereitä ympäri maakuntaa

Keski-Pohjanmaa on ollut karjavaltaista aluetta kautta vuosisatojen. Maitoa oli vaikea säilyttää, joten sitä piimitettiin ja hapatettiin kermaksi, josta pystyttiin kirnuamaan voita. Maakunnan ruokaperinteessä näkyy vahvasti maitotalouden osuus. Leipäjuusto ja punainen hera olivat oivallisia tapoja jalostaa maitoa säilyvämmäksi.

 

Vähitellen 1800-luvun lopulla maakunnassa oli lukuisia yksityis- ja yhtiömeijereitä, jotka ostivat maitoa. Vähitellen myös kotiseparaattorit yleistyivät, ja yhä useampi separoi itse maitonsa ja kirnusi saadun kerman myytäväksi voiksi.

 

Osuusmeijereitä nousi eri kuntiin heti 1900-luvun alusta alkaen. Karja ja sen tuottama maito merkitsi yhä useammalle parempaa toimeentuloa. Karjanjalostukseen ja erilaiseen neuvontaan panostettiin entistä enemmän.