Kalevalainen triptyykki

Kansantaiteenkeskus Jyväskyläntie 3 Kaustinen

 

Ilmari Wirkkala oli kuvittanut kirjailija Teuvo Pakkalan laatiman aapiskirjan jo kouluvuosinaan Kokkolassa. Ilmari sai 18-vuotiaana tilauksen kotikunnastaan, kun uusi nuorisoseurantalo tarvitsi näyttämönsä kehykseksi maalauksia. Ilmari toteutti kalevalaishenkisen viisiosaisen teoksen, josta kolme osaa on konservoitu ja sijoitettu Kaustisen Kansantaiteenkeskuksen aulaan.

 

Ilmari oli ensimmäinen keskipohjalainen Helsingin taidekoulun kasvatti. Triptyykki muistuttaa monin tavoin Axel Gallen-Kallelan kansallisromanttista teemaa ja kuvaa Ilmarin ihailua tätä suomalaisen maalaustaiteen ikonia kohtaan.

  


Tarinaa

 

Alun perin Ateneumissa opiskelleen nuoren Ilmarin teos oli viisiosainen. Kun Kaustisen nuorisoseurantalo jouduttiin purkamaan tilalle sijoitettavan Pelimannitalon tieltä, kaksi osaa kokonaisuudesta joutui hukkaan tai yksinkertaisesti tuhottiin. Syynä saattoi olla se, että nuorisoseurantalolla myös harrastettiin paljon ja esimerkiksi painijat koskettivat näitä näyttämön viereisiä tauluja ohi kulkiessaan. Erityisesti ”kaunis immyt” koki kovia painijoiden käsittelyssä.

 

Teoskokonaisuus oli vuonna 2015 heikossa kunnossa, kunnes Virkkalan Perinneseura kunnostutti sen konservaattorilla.

 


Kuvat

 

Triptyykki: Kylväjä

 

Triptyykki: Vala

 

Triptyykki: Tuonelan virran ylitys

  


Kartta