Kraatarimuseet

Kraatarinpolku 2 Kaustby

 

En bra startpunkt för Wirkkala konstnärsstig är Kraatarimuseo i Kaustby. Byggnaden restes under de stora hungeråren i slutet av 1860-talet. Elias Wirkkala lät bygga huset till sin äldsta dotter Leena-Kaisa och svärsonen Joonas Wirkkala.

 

Leena-Kaisas bror Juho Wirkkala köpte huset 1891 och grundade familj med sin maka Anna-Liisa (f. Kentala). Juho hade under sin Amerikaresa köpt en alldeles ny symaskin av märket Singer, och med hjälp av den fortsatte han med skräddaryrket. Efterfrågan på kläder var stor och Juho livnärde sig som skräddare ända fram till sin död år 1926.

 

I huset Kraatarin talo föddes Juhos och Anna-Liisas förstfödde, Ilmari Wirkkala. Här föddes gnistan för honom till att skola sig, först i Karleby och sedan i konstskolan i Helsingfors. Redan som ung man visade sig Ilmari vara talangfull inom bildkonst, poesi och skrivande.

 


Berättat

 

Ilmari Wirkkala mindes under sina senare levnadsår sitt i liv i Kraatari. Han mindes värmen av den öppna spisen, där hans mor kokade mjölksoppa eller risgrynsgröt, och syskonen tävlades om att skrapa grytan i tur och ordning. Kvinnfolket torkade sina kjolar vid spisen under vintern.

 

Ilmari trodde också på spöken. Ett sådant bodde uppe på vinden. Spöket lär ha varit argt över att människorna inte tog hand om sina skor och kunde kasta omkring skor, ilsket och med våldsamt oljud på natten.

 


Bilder

 

Kraatarimuseo (sommar 2017)

 

Kraatarimuseo (sommar 2017)

 

Kraatarimuseo (sommar 2017)

 

Kraatarin talo (Juho Wirkkalas familj till vänster)

 

Ilmari Wirkkala som skolpojke

 

Ilmari Wirkkala (1890–1973)

 

Kaustby vapen

 


Röst (finska)

 

Ilmarin haastattelu vuodelta 1970

 

 


Karta