Kraatarimuseo

Kraatarinpolku 2 Kaustinen

 

Taiteilijapolun lähtöpaikaksi sopii parhaiten Kraatarimuseo Kaustisella. Rakennus kohosi paikalleen suurten nälkävuosien aikaan 1860-luvun lopulla. Sen rakennutti Elias Wirkkala vanhimmalle tyttärelleen Leena-Kaisalle ja vävylleen Joonas Wirkkalalle. 

 

Leena-Kaisan veli Juho Wirkkala osti talon 1891 ja perusti perheen puolisonsa Anna-Liisan (o.s. Kentala) kanssa. Juho oli ostanut Amerikan-matkallaan uutukaisen Singer-merkkisen ompelukoneen, jonka avulla hän ryhtyi jatkamaan kraatarin ammattia. Vaatteiden kysyntä oli suuri ja Juho sai elantonsa kraatarina aina vuonna 1926 tapahtuneeseen kuolemaansa asti. 

 

Kraatarin talo oli Juhon ja Anna-Liisan esikoisen Ilmari Wirkkalan syntymäkoti. Täällä hän sai kipinän kouluttautua, ensin Kokkolassa ja sitten Helsingin taidekoulussa. Ilmari osoitti jo nuorukaisena lahjakkuutensa kuvataiteen, runouden ja kirjoittamisen alueella.

 


Tarinaa

 

Ilmari Wirkkala muisteli myöhempinä elinvuosinaan elämäänsä Kraatarilla. Hänelle jäi mieleen takkatulen lämpö, jonka äärellä äiti valmisti maitokeitosta tai riisikryynipuuroa, jonka ”krapsimisvuoroista sisarukset kilpailivat”. Takan äärellä naisväki kuivatteli hameitaan talvisaikaan.

 

Ilmari uskoi myös kummituksiin. Yksi sellainen asusteli vintin ullakolla. Kummitus oli kuulemma vihainen siitä, jos ihmiset eivät huolehtineet kengistään ja saattoi kiukuspäissään heitellä kenkiä yöllä kovasti kolistellen.

 


Kuvat

 

Kraatarimuseo (kesä 2017)

 

Kraatarimuseo (kesä 2017)

 

Kraatarimuseo (kesä 2017)

 

Kraatarin talo 1907 (vasemmalla puolella Juho Wirkkalan perhe)

 

Ilmari Wirkkala koululaisena

 

Ilmari Wirkkala (1890–1973)

 

Kaustisen vaakuna

 


Ääni

Ilmarin haastattelu vuodelta 1970

 

 


Kartta