Välkommen till Wirkkala konstnärsstig

 

 

Släkten Wirkkala härstammar från Kaustby. Den händiga Wirkkalasläkten blev känd redan på 1800-talet i många olika sammanhang.

 

Denna berättelse tar avstamp i Kraatarihuset, där konstnären Ilmari Wirkkala föddes år 1890. Vi ska nu bekanta oss med hans hem som gjorts om till ett museum och därmed får vi en bild av Ilmaris tidiga år. Vi kikar in för att se hans väggmålning i tre delar, målad av honom som 18-årig studerande, i Kansantaiteenkeskus (centret för folkkonst).

 

Från Kaustby bär det av mot Vetil. Där hittar vi ett hembygdsmuseum som Ilmari Wirkkala planerat, och som följer formen i den gamla kyrkan i Vetil. Härifrån förflyttar vi oss till Vetil kyrkogård, där vi beskådar hjältemonumenten som Ilmari och hans son Tapio Wirkkala formgivit. Vid klockstapeln står statyn Raivaaja (Röjaren), tillverkad av Tapio Wirkkala, och blickar över de öppna odlingsmarkerna i ådalens traditionella landskap.

 

Vi förflyttar oss sedan till Perho. I Perho kyrka finns den berörande altartavlan av Ilmari Wirkkala, Erämaan Kristus (Kristus i ödemarken).

 

Vi åker tillbaka till Kaustby via byarna Tunkkari och Järvelä längs med norra stranden av Perho å. Under resan passerar vi en byamiljö där Wirkkala släkts rötter veterligen funnits från och med år 1549.

 

På Kaustby kyrkogård kan vi stanna till vid hjältestatyn. Alldeles invid den finns Kuorikoski kyrkobyggarnas minnesmärke som utformades av Ilmari Wirkkala år 1939.

 

Framför församlingshuset finns Kreetan puisto (Kreetas park), där vi kan avrunda Wirkkala konstnärsstig. Den omtyckta folkmusikern och sångaren Kreeta Haapasalo fick år 1954 ett eget monument i granit, designat av Ilmari Wirkkala. Statyn tillverkades av Ilmaris yngre son, konstnären Tauno Wirkkala.

 

Välkommen till Wirkkala konstnärsstig!

 

Diskutera på twitter #WirkkalapolkuGL!