Burmanin purjealus

Koppargrudet Luoto

 

Luodon saaristokunnassa Koppargrundetin edustalla haaksirikkoutui todennäköisesti marraskuussa 1722 purjealus, jonka omisti torniolainen raatimies ja kauppias Anders Burman. Isovihan levottomuudet olivat asettuneet ja alus kuljetti Tukholmaan sotaa pakoon lähteneitä evakkoja takaisin kotiseudulleen. Haaksirikossa hukkui parikymmentä ihmistä, miehistön lisäksi torniolaisia porvareita ja heidän lapsiaan. Kerrotaan, että luotolaiset hylkeenpyytäjät löysivät jäihin juuttuneen aluksen ja neljä puolipukeista ruumista seuraavana kevättalvena. Ruumiit haudattiin tiettävästi Pedersören hautausmaalle. Osa laivan esineistöä löydettiin jo seuraavana kesänä.


Laivassa oli runsaasti matkustajien esineistöä, jota sukeltajat ja museoviranomaiset ovat myöhemmin löytäneet, konservoineet ja koonneet näyttelyksi. Löytöihin kuuluu muun muassa kaksi kultadukaattia, liitupiippuja, kuparisia plooturahoja, rakentamiseen tarkoitettuja kattotiiliä ja arjen käyttötavaraa. Löydetyt kultarahat on painettu Ruotsin kuningattaren Ulrika Eleonoran valtakaudella 1718–1720. Oulun yliopiston arkeologin Risto Nurmen mukaan löytö on historiallisesti ja kulttuurisesti merkittävä. Hylyn jäännökset ja esineistö ovat luonnollisesti kolmensadan vuoden aikana hajonneet laajalle alueelle.


Kaamos Productions on tehnyt 2010-luvun alussa kaksiosaisen tv-dokumentin oletetusta Burmanin haaksirikosta ja hylystä. Dokumentin sisältö ja muoto rakentuvat asiantuntijoiden haastatteluista, paikallisista tarinoista, historiallisista asiakirjoista, tutkijoiden ja sukeltajien ponnisteluista, löydetystä laivaesineistöstä ja mukaansa tempaavasta draamakerronnasta.