Wellamo

Tankarin luoteisalue Kokkola

 

Ensimmäinen maailmasota oli käynnissä. Skotlannin Dundeessa 1800-luvun lopussa rakennettu, noin 60 metriä pitkä matkustajahöyrylaiva Wellamo joutui saksalaisen sukellusveneen U47 upottamaksi elokuun lopussa 1916. Viktor Norringin kipparoima suomalaisalus oli matkalla Ruotsin Sundsvallista Kokkolan Ykspihlajaan. Ennen kuin sukellusvene tuhosi aluksen tykkitulella, laivan koko miehistö ja mukana ollut kapteenin vaimo, yhteensä noin 30 ihmistä, saivat luvan kiireesti siirtyä pelastusveneisiin. He soutivat Ykspihlajaan turvaan katseltuaan ensin aluksen vajoamista arvokkaine lasteineen syvyyksiin.


Hylyn paikka löydettiin pari vuotta myöhemmin uppoamisesta, mutta tavaraa sieltä onnistuttiin hakemaan 1920-luvun alussa. Ensimmäisiin sukelluksiin liittyi myös dramatiikkaa, sillä yksi sukeltajista menehtyi sukellustautiin. Hän oli menettänyt lyijypainonsa ja kohonnut liian nopeasti pintaan.


Runsaan 40 metrin syvyydessä makaava hylky jäi unohduksiin pitkäksi aikaa, kunnes Kokkolan Merisaukot paikansi uppoamispaikan elokuussa 1977, jonka jälkeen hylky on ollut suosittu sukelluskohde. Sukeltaja Arvo Hyytiä kertoo löytökokemuksestaan: ”Riemuissani siirryin sen luo ja halasin sitä, sillä olihan vuosien haave nyt tässä ja mieleeni tuli ajatus, että olin ensimmäinen ihminen, joka on nähnyt tämän laivan yli viiteenkymmeneen vuoteen.” (Hyytiä: Rauhan meri)


Vuonna 2004 trooli vaurioitti hylkyä ja sen molemmat mastot katkesivat, toinen niistä saatiin pelastettua kuiville. Aluksen ankkuri on nähtävillä Kokkolan kaupunginkirjaston terassilla.

 


Tarinaa

 

”Äkkiä kapteeni hieraisi silmiään. Näkikö hän oikein: (…) Sotalaiva! ´Täysi vauhti päälle´, kapteeni komensi. Samalla hän kutsui miehistön kannelle. Kaikki veneet laitettiin vesillelaskuvalmiiksi. Mutta Wellamo oli armottoman hidas taka-ajajaan nähden. Puolen tunnin kuluttua välimatka oli lyhentynyt pelottavasti. Ja silloin paljastui totuus wellamolaisille: takaa-ajaja oli saksalainen sukellusvene. Suomalaisalus pyrki pakoon epätoivoisesti. Samassa pamahti tykki. Varoituslaukausta seurasi kotvan kuluttua kovapanos: kranaatti ujelsi aluksen yli savupiippua hipoen.” (Eka: Urheilusukeltaja-lehti 24.2.1979)


”Sukellusvene näyttää liputussignaalein, että miehistön on poistuttava aluksesta. On kiire. Nuorimmaiselta, 17-vuotiaalta Kallelta, jää taskukellokin roikkumaan miehistötiloihin. Kapteeniluutnantti Heinrich Metzger miehistöineen osaa asiansa. Sukellusvene avaa tulen: 16 tykinlaukausta ja Wellamo uppoaa nopeasti keula edellä. 28-henkinen miehistö ja matkalla mukana ollut kapteenin vaimo pelastuvat. Pohjaan painuu yli viiden miljoonan markan omaisuus, uutisoi Sundsvalls Tidning myöhemmin.” (Latva-Teikari: YLE Uutiset 9.10.2009)

  


Kuvat

 

Wellamo maalauksena (Pietarsaaren kaupunginmuseo)

 

Wellamon laivakilpi (K.H. Renlundin museo - Keski-Pohjanmaan maakuntamuseo)

 

Wellamon ankkuri (Kokkolan kaupunginkirjasto)

 

Wellamon laivalyhty (K.H. Renlundin museo - Keski-Pohjanmaan maakuntamuseo) 

 

Wellamon ruokailuvälineitä (K.H. Renlundin museo - Keski-Pohjanmaan maakuntamuseo)

 

Wellamon astiastoa (K.H. Renlundin museo - Keski-Pohjanmaan maakuntamuseo)

 

Wellamon astiastoa (K.H. Renlundin museo - Keski-Pohjanmaan maakuntamuseo)

 


Video

 

You Tube -filmissä Sukellus Wellamolle (tekijä Janne Joensuu) näytetään jännittäviä sukellusotoksia hylylle.

 

Janne Joensuu
Sukellus Wellamolle. Julkaistu 1.8.2013. 


Kartta