Marienborg

Området nordväst om Tankar, Västerbådan Karleby

 

Den femmastade och över 70 meter långa skonaren m/s Marienborg var i september 1924 på väg till Yxpila hamn för att lasta trävaror för export till England. Som hjälpmotorer på det i Kanada tillverkade danska fartyget fanns två dieselmotorer av märket Scandia. Då fartyget närmade sig Tankars lotsstation körde det med fart på grund vid norra spetsen av Västerbådan. Man skyndade till stället från lotsstationen och konstaterade att fartyget satt ordentligt fast på grund. Besättningen och varorna flyttades över till Tankar.

 

De två bogserbåtarna som försäkringsbolaget beställt lyckades trots idoga försök inte få loss fartyget. Till slut sålde försäkringsbolaget vraket och man höll på och rev det under många år. Av en del av skeppets täckplankor, s.k. Amerikaträd, byggdes villor i Öja skärgård. År 1932 gick fartyget i kras i en nordlig storm och delar av det flöt långa vägar.

 

Stället där Marienborg sjönk har varit ett populärt dykobjekt. Man har hittat rester på havsbottnen och på öarnas stränder. På Kallskärs strandklippor syns ännu vrakdelar.