Tervetuloa Rosenlundin pappilaan

 

 

Rosenlundin pappila kokonaisuudessaan on hätkähdyttävä esimerkki siitä, miten hyvin varjeltu ja hoidettu kulttuuriperintöalue puhuttelee vahvasti kävijää, joka on kiinnostunut paikallisesta historiasta – sekä rakennetusta että tarinallisesta kulttuurista. Jo 1930-luvulla puhuttiin ”Aspegrenin hengestä”, joka leijaili sekä pihapiirin rakennuksissa että tuolloin huonoon kuntoon päässeessä puutarhassa.

 

Nykyisin erinomaisessa kunnossa oleva puutarha noudattelee 1700-luvun suunnitelmaa, jonka Aspegren omilla varoillaan pani toteen noin kahdenkymmenen vuoden aikajaksolla. Puutarhan monet yksityiskohdat noudattelevat Aspegrenin alkuperäistä suunnitelmaa ja voikin hyvällä syyllä todeta, että”Aspegrenin henki” leijailee yhä alueen yllä.

 

Rosenlundin pappilassa on asunut ja työskennellyt useita kirkkoherroja, mutta Aspegrenia halutaan erityisesti muistella johtuen hänen valtavasta panostuksestaan pappilaympäristön hyväksi. Kiintoisa käyntikohde on myös pihapiirissä sijaitseva suurikokoinen karjasuoja, jonka Aspegren rakennutti 1770-luvulla. Se edustaa tuon ajan edistyksellistä maataloutta.

 

Historiallisten elämysten ohella Rosenlundin pappila tarjoaa puitteet kulttuuritapahtumille, juhlille, kokouksille ja ruokailulle.

 

Tervetuloa Rosenlundin pappilaan!