Pedersören käräjätalo

Vaasantie 116 Pietarsaari

 

Pedersören käräjätalo rakennettiin lähiseudulta kotoisin olevan laivanrakennusmestarin Johan Klubbin johdolla. Käräjätalon paikasta kiisteltiin, mutta se päätettiin lopulta rakentaa ”käräjärahvaan” toiveen mukaisesti Kirkkorannalle, jonka lähellä kulki ja kulkee yhä vanha rantatie (Vaasantie). Siihen aikaan Kirkkoranta oli Pedersören keskus tiiviine kyläasutuksineen, viljamakasiineineen ja kirkkotupineen. Maantien toisella puolella sijaitsi vankityrmä. Kaukana ei ollut myöskään ”Galgbacken”, mestauspaikka.

 

Käräjätalon keskeistä sijaintia kuvastaa sekin, että sen vieressä sijaitsee Pedersören harmaakivikirkko, jonka vanhimmat rakenteet ovat keskiajalta. Kellotapuli on rakennettu hieman ennen käräjätalon valmistumista Thomas Rijfin ja Matti Hongan johdolla 1770-luvun alkupuolella.

 

Viimeiset käräjät vuonna 1787 valmistuneessa käräjätalossa pidettiin maaliskuussa 1967, jonka jälkeen talo oli pitkään lähinnä seurakunnan varastotilana. Aikoinaan käräjätalo toimi myös venäläisten sotilaiden sairaalana, rippikouluna, Pedersören kunnan kansliatilana, kokoustilana ja vaalihuoneistona.

 

Taloa on korjattu ja ehostettu runsaan 200 vuoden aikana muutamia kertoja, mutta se on säilynyt pitkälle alkuperäisessä hahmossaan. Myös osa huonekaluista ovat peräisin talon alkuvaiheilta, esimerkiksi käräjätuomarin tuoli.

 

Nykyään käräjätalon toiminnasta ja suunnitelmista vastaa yhdistys. Talo toimii museona, jossa on järjestetty myös ensimmäinen teatteriesitys kesällä 2017. Näytelmä kertoi oikeudenkäynnistä, jossa maanviljelijää syytettiin useista murhista 1860-luvun alussa.

 


Tarinaa

 

Käräjätalossa käytiin harvinaislaatuinen oikeudenkäynti 1860-luvun alussa. Pirilössä asunutta maanviljelijää Karl Granrothia syytettiin peräti kahdeksasta murhasta. Kaikkia murhia ei voitu näyttää toteen, mutta todistetusti kahden lapsen murhat riittivät tuomitsemaan Granrothin mestattavaksi. Senaatissa kuolemantuomio muutettiin 40 piiskaniskuksi, syntien tunnustamiseksi julkisesti Vaasan kaupunginkirkossa ja karkotukseksi Siperiaan. Tarinan mukaan Granroth menetti henkensä matkalla Siperiaan. (Lehtinen: PS Pulssi 14.7.2017) 

 

Eläköitynyt laamanni Lennart Johansson kertoo, että vielä 1960-luvun alkupuolella kirkonmäellä ja käräjätalossa oli vilkasta, kun kaikki osalliset haastettiin käräjien ensimmäiselle päivälle. Viereisessä kirkossa pidettiin käräjäjumalanpalvelus, jossa julistettiin käräjärauha. Johansson muistaa myös käräjätalon viimeisen istunnon, joka pidettiin 16.3.1967. Lautamiehillä oli tapana puhua kotikyliensä vaikeaselkoisia murteita, mutta suomea ei puhunut kukaan. (Rintala: Lakimies Uutiset 27.8.2014)

 


Kuvat

 

Pedersören käräjätalo

 

 

Pedersören käräjätalo kauan sitten (Pedersöre storsockens historia I)

 

Vankityrmä käräjätalon lähellä (Pedersöre storsockens historia I)

 

Pedersören kirkko, kirkkotupia ja viljamakasiini (Pedersöre storsockens historia II)

 

Pedersören kirkko nykyään

 


Kartta