Riuttasen mylly

Vanhatie 859 Myllykoski Toholampi

 

Toholammilla oli 1800-luvulla lähes kolmekymmentä tuulimyllyä. Sinne missä oli koskia, rakennettiin myös vesimyllyjä. Sepän taidoistaan tunnettu Sakri Järvenoja (1835–1885) perusti 1870-luvulla Riuttasen kylään vesimyllyn, joka on ainoa tuolta ajalta jäljellä oleva ja alkuperäisellä paikallaan sijaitseva mylly Toholammilla. Mylly sijaitsee Lestijoen Myllykoskessa. Mikkolan veljekset ovat luovuttaneet Riuttasen myllyn täydet omistusoikeudet Toholammin Kotiseutuyhdistykselle vuonna 2006. Myllyä on kunnostettu talkoovoimin viimeksi 2000-luvun alkupuolella.

 

Myllyn rakentajan Sakri Järvenojan autioitunut kotitalo sijaitsee Jämsän kylässä. Taloa kutsutaan Sepäntaloksi, joka on yksi Rautareitin kohteista.

  


Tarinaa

 

”Rakennuksesta näkee, että sen ovat tehneet todelliset rakennusalan asiantuntijat. Rakentajat olivat (…) kuuluisat Järvenojan miehet Jämsänkylän Sepäntalosta. Siellä oli aikaisemmin rakennettu suuri tuulimylly, jolla käytettiin myös sahaa. Suuret tukipuut on asiantuntemuksella valittu ja veistetty. Myllyssä on kaksi jauhinosaa, joista toisessa jauhettiin eläinten rehujauhoja ja toisessa leipomisjauhoja. Yläkerran lämmitettävä myllykamari on ollut eräänlainen juttutupa ja uutistoimisto jauhokuormaa odottaville isännille.” (Kujala 2011, 56)

 


Kuvat

 

 

 Riuttasen mylly syksyllä 2018

 

Myllykoski myllyn sisältä katsoen

 

Myllyn sisätilaa

 

Myllyn "uutistoimisto"

 

Riuttasen mylly 1950-luvun alussa (Suur-Lohtajan historia I)

 


Video

 

 


Kartta