Tarinaa

 

Kansan Lehdessä (2.11.1915) uutisoitiin murhatapauksesta otsikolla ”Toholammin murha ja murhapoltto” seuraavasti: ”Puolenyön aikaan viime lauantaina wastaan huomattiin itsellisen Iisakki Oikemuksen tuparakennuksen olevan ilmitulessa. Kun wäkeä tuli paikalle, huomattiin torpan omistajan makaawan palawan tuwan lattialla. Hänen naimisissa oleva tyttärensä makasi sängyssä tiedottomassa tilassa. Rakennus paloi perustuksiaan myöten, mutta weden awulla saatiin ruumiit pidettyä sen verran hahmossaan, että woitiin todeta raa´an murhan tapahtuneen. Iisakki wanhusta oli lyöty kirweellä ja lisäksi pää ruhjottu melkein mäsäksi. Samoin oli tyttären laita. Siellä oli navetasta tapettu lampaita, kaikkiaan 4. Epäluulot kohdistuivat heti tyttären mieheen Oskari Lehtiseen (…).”

 

Aikojen saatossa tätä traagista tapausta ovat värittäneet useat kertojat, mm. seppä Leander Nisula (1888–1975). Tapio Isoniemi kertoo (3.10.2018) oman tulkintansa ja tarinansa, joka on tiivistettynä seuraava:

 

Kunnolliseksi tiedetyn Oskari Lehtisen vaimo oli raskaana ja hän epäili lapsen alulle panijaa. Epäilys johti siihen, että Oskari tappoi vaimonsa ja paikalla olleen appiukkonsa ja hävitti kaiken maatilalla. Tämän jälkeen mies pakeni sydänmaan metsiin, jotka hän tunsi hyvin. Juostessaan mies kohtasi talon pihalla haukkuvan koiran, jonka hän ampui pistoolillaan. Talon sisällä oleva väki suojautui lattialle, koska sinnekin päin tuli laukauksia.

 

Kyläläiset alkoivat etsiä murhamiestä ja tuhotekijää. Oskari löydettiin lopulta sydänmaan metsäkämpältä, jonka hän oli sytyttänyt tuleen ja sitten ampunut itsensä. Ruumis ei jostain syystä ollut palanut ja se tuotiin hevosella kirkolle. Välskärin tuvalla jäätynyttä ruumista alettiin sulattaa arkkuun asettamista varten. Toimenpiteen aikana tupa syttyi palamaan. Hieman alle 10-vuotias poika sattui paikalle ja hän näki, kuinka välskäri kantoi ruumista palavasta rakennuksesta. Poika säikähti syvästi eikä uskaltautunut tapauksen jälkeen pitkiin aikoihin yksin ulos. Pistooli oli aiemmin otettu talteen ja se oli päätynyt seppä Leander Nisulalle. Hautajaispäivänä Nisula meni haudalle ja heitti pistoolin hautaan huudahtaen: ”Vie työkaluskin mennessäsi!”

 

Yli kolmekymmentä vuotta myöhemmin haudankaivajan lapio kolahti pistooliin. Pistooli otettiin talteen ja joku asetti sen kirkon kiviaidan rakoon. Poikasena Tapio Isoniemi näki kiviaidassa häämöttävän pistoolin, mutta ei rohjennut ottaa sitä. Vuonna 2005 pistooli päätyi Häkkilän kotiseutumuseon kokoelmiin.