Ilolan metsänvartijatila

Riemuhiekantie 1 Lestijärvi

 

Ilolan tila perustettiin 1700-luvun lopulla ja se oli itsenäinen tila 1860-luvulle saakka, jonka jälkeen siellä asui metsänvartijoita ja lopulta se toimi myös työnjohtajatilana. Tiettävästi 1950-luvulla päärakennus oli pystyssä mutta se purettiin myöhemmin. Syksyllä 2018 talon jäänteitä oli näkyvissä.

  


Tarinaa

 

Ilolan metsänvartijatilaan liittyy tarina salametsästyksestä ja siitä kiinni jäämisestä. Alvajärveläinen miesporukka saapui Lestijärvelle kevättalvella 1911 tarkoituksenaan metsästää hirviä, joiden määrä oli kovasti vähentynyt heidän kotiseudullaan. Hirvi saatiin kaadettua, mutta laukaukset oli kuultu, mikä johti siihen, että metsänvartija apureineen lähti ajamaan salametsästäjiä takaa. Kymmenisen kilometriä hiihdettyään takaa-ajajat osuivat paikalle, jossa miehet olivat teurastamassa hirveä. Myös itse hirven kaataja Otto koiransa kanssa sattui epäonnekseen tulemaan paikalle ja hänkin jäi kiinni. Teurastuspaikalle jääneet rukkaset, joihin Oton sisko oli kirjaillut hänen nimensä, todistivat Oton olleen yksi salametsästäjistä. Hirvenlihat vietiin Ilolan metsänvartijatilalle ja sieltä seuraavana aamuna poliisin takavarikkoon. (Parkkonen 2012)

 

Oikeuden pöytäkirjan mukaan kiinnijäämiseen liittyi myös vaarallinen tilanne, jossa kiven taakse kätkeytyneet salametsästäjät olivat ojentaneet kiväärinsä takaa-ajajia kohti. ”Todistajan tultua vain viidenkymmenen metrin päähän kivestä oli toinen miehistä ampunut todistajaa kohti, jolloin luoti oli sattunut erään puun oksaan lähellä todistajan päätä sillä seurauksessa, että pieniä lehtiä ja havuja oli lentänyt vastoin todistajan kasvoja.” Metsänvartija eli todistaja oli kuitenkin kävellyt kivelle ja riisunut miehet aseista. (Parkkonen 2012)

 

Otto ja hänen rikoskumppaninsa saivat lopulta 50 markan sakkotuomion, johon vaikutti myös Kannuksen talvikäräjille saapumatta jättäminen. He kuittasivat sakkorangaistuksen istumalla seuraavana talvena kymmenen päivää Vaasan lääninvankilassa. Yhden tulkinnan mukaan rangaistuksen pienuuteen olisi vaikuttanut se, että keisari Nikolai II armahti Venäjän valtakunnassa kaikki pikkurikolliset johtuen Romanovin suvun 300 vuotta kestäneestä valtakaudesta. Tarinan mukaan Otto hävitti aseensa kokemuksensa jälkeen. (Parkkonen 2012)

 


Kuvat

 

Ilolan tilan paikka syksyllä 2018

 

Ilolan metsänvartijatila kauan sitten (Aimo Itäniemen arkisto)

 


Kartta