Ahon metsänvartijatila

Ahontie 123 Lestijärvi

 

Vuonna 1936 asettui Ahon metsänvartijatilalle Lestijärven rannalle Johannes Anselm Jalander (1897–1967) perheineen. Hän aloitti tuolloin metsähallinnon metsätyönjohtajana Lestin hoitoalueella. Palkkatyönsä ohella hän toimi Lestijärvellä monissa luottamustehtävissä, kuten kansakoulun johtokunnan puheenjohtajana ja kyläteiden hoitokunnan puheenjohtajana. Hän oli myös innokas riista- ja kalamies. Tilalla kudottiin kalaverkkoja ja rysiä ja tehtiin katiskoja. Tilalla viljeltiin heinää, viljaa ja perunaa sekä pidettiin karjaa: oli kolme lehmää, lampaita, sika ja kanoja. Johannes oli taitava myös puutöissä ja valmisti itse muun muassa osan kotinsa huonekaluista ja puuveneen. Hän rakensi ylijääneestä puutavarasta tuulimyllyn, jonka akseli pyöritti auton laturia. Sähkövirralla ladattiin lähialuilta tuotuja radioiden lyijyakkuja.

 

Entinen Ahon metsänvartijatila on nimeltään nykyään Kuturanta, jossa SF-Caravan Keski-Pohjanmaa ry tarjoaa karavaanareille leirintäpaikkoja, palveluita ja tapahtumia. Metsänvartijatilan vanha päärakennus on kunnostettu ja se on Kuturannan asiakkaiden käytössä.

  


Tarinaa

 

Olavi Laitala oli noin 10-vuotias, kun hänen kotiinsa ja naapureillensa saatiin sähköt. Sähkölinjan puuhamies oli Johannes Jalander. Laitala muistelee: ”Omat ensimmäiset kokemukseni sähköstä ovat 1950-luvulta. Muistan, että kotona oli litteä taskulamppu ja paristokäyttöinen radio. Kodissani ei ollut sähköliittymää. Naapurissa Jalanderin aitan katolla oli pieni tuulimylly, jolla ladattiin akkua, mitä käytettiin muistaakseni radion virtalähteenä. Kirkonkylällä käydessäni mieleeni jäivät sähkövalot, jotka olivat mielestäni hyvin kirkkaat ja ihmeelliset. En silloin vielä ymmärtänyt mitä sähkö on, mistä se tulee ja miten se toimii.” (Laitala 2017, 47)

 


Kuvat

 

Ahon tilan päärakennus kesällä 2018

 

Kuturannan infokyltti 

 


Kartta