Olutpanimo

Ebba Brahen puistikko 12A Pietarsaari

 

Piispanmäen pohjoispuolella sijaitsee asuinrakennus, joka oli osa 1850-luvun alkupuolella rakennettua olutpanimoa. Apteekkari Victor Schauman lienee ollut hankkeen aloitteentekijä. Panimossa erikoistuttiin baijerilaiseen olueeseen, mutta muitakin juomia valmistettiin kuten simaa. Panimon pihapiirissä oli tuolloin useita rakennuksia, kellaritiloja ja laitteita, joita tarvittiin juomien monivaiheisessa tuotannossa. Alkuvaiheessa panimo työllisti peräti kolmisenkymmentä työntekijää, myöhemmin työntekijöitä oli vähemmän. Vuosina 1853–1862 panimossa valmistettiin olutta ja kevytjuomia kymmeniä tuhansia litroja vuosittain.

 

Panimon pihalla katoksen alla hevoset pyörittivät mekaanista rataslaitetta, jonka voimalla raikasta vettä pumpattiin kaivosta ränniä pitkin panimon altaaseen ja jonka voimalla mallasta rouhittiin seinään pultatussa myllyssä. Monenlaista ammattitaitoa tarvittiin. Esimerkiksi tynnyrintekijä hankittiin Tukholmasta asti, sillä tavalliset männystä valmistetut terva- tai suolakalatynnyrit eivät kelvanneet oluen ja muiden juomien säilyttämiseen ja kuljettamiseen.

 

Suuria juomaeriä toimitettiin tynnyreissä tai pulloissa jälleenmyyjille ja lähikaupunkeihin hevoskärryillä ja talvisin ilmeisesti reellä. Talvikuljetuksissa tuotteet oli suojattava jäätymiseltä. Panimossa oli myös oma kauppa, josta myytiin suoraan olutta ja muita juomia asiakkaille joko paikan päällä nautittavaksi tai mukaan vietäväksi. Panimosta myytiin hiivaeriä leipomoille sekä tyhjiä pulloja ja pakkauslaatikoita niitä tarvitseville. Pihapiirissä oli sikala, jossa siat saivat ravinnokseen mallasjätettä. Tämäkin panimon sivutuotanto hyödynnettiin myymällä sikoja teurastamoille.