Det brända soldattorpet

Ahontie 1 Räyrinki Veteli

 

Rönnbergs soldattorp förstördes i en mordbrand hösten 1775. Den medellösa soldaten Erkki Silversmed dödade husbonden och hustrun med tillhyggen och lämnade också familjens gråtande barn Maria i vaggan i den brinnande byggnaden. Silversmed hade stulit pengarna i huset. Dagen därpå for Silversmed iväg med sin fästmö Kaisa, som var ovetande om brottet, till Gamlakarleby där de handlade dyrt inför det kommande bröllopet. Ryktet började gå i socknen och Silversmed blev föremål för misstankarna. Slutligen arresterades han och han hamnade i domstolen.

 

Kyrkoherde Anders Chydenius (Näver-Ant) fick Silversmed att sluta med hemlighetsmakeriet och ljugandet och slutligen medge sitt brott. Domstolen dömde Silversmed till att förlora sin högra arm, avrättas och hudflängas. Silversmed fördes till det kalla och dragiga slottet i Korsholm för att invänta domens verkställande. Våren 1776 fördes han till Gamlakarleby torg och fästes på en påle i halsjärn för att skådas av publiken. Han piskades också. Ovanför pålen fanns en tavla där det skedda brottet beskrevs. Även Chydenius var på plats och höll tal. På avrättningsdagen fördes Silversmed till bödeln.

  


Berättat

 

Marjatta Pulkkinen (1997, 126) beskriver i sin roman Tuohi-Antin mustalammas (Näver-Ants svarta får) Silversmeds avrättning: ”Bödeln steg fram. Folket höll andan. Men om någon väntade sig rop och svordomar och motstånd, väntade man i onödan. From som ett lamm lät Erkki binda för ögonen och hjälptes upp i kärran. Hästen började klappra mot avrättningsplatsen. En gammal hästkrake som sett sina bästa dagar i åkerarbete och som ännu som gammal måste arbeta inom sådant här. Det håriga hästhuvudet nedåtböjt, klapprande långsamt på gatan. Mannen med en huva över huvudet, bödeln bredvid.”

 


Bilder

 

Soldattorpet i Ytterjeppo

 

Soldattorpet i Ytterjeppo

 

En avrättad människa på rådbråkningshjulet år 1798

https://fi.wikisource.org/wiki/Kuolemantuomioista_ja_niitten_t%C3%A4yt%C3%A4nt%C3%B6%C3%B6npanosta_Suomessa_ennen_vuotta_1826

 


Karta