Konsta Jylhän kotitalo

Pajalantie 12 Kaustinen

 

Kaustisen keskustassa Pajalanmäellä on punainen pohjalaistalo, jonka seinään on kiinnitetty kyltti. Konsta ja Rebekka Jylhä asuivat talossa perheineen 1950-luvulta lähtien. Talo on nykyisinkin yksityiskäytössä.

 

Konsta Jylhä (1910–1984) on Kaustisen ja koko Suomen tunnetuin pelimanni sitten 1900-luvun alun. Hän syntyi Järvelän kylällä. Konstan isä Pikkulukkarin Viljami eli Jaakko Viljami Jylhä (1873–1913) oli oman aikansa suosituimpia hääsoittajia oman isänsä tavoin, mutta perheen varsinainen elanto tuli rahdinajosta. Viljami kuoli Konstan ollessa kolmen vuoden ikäinen, ja perhe muutti kirkonkylään, jossa äiti Mari sai töitä Santeri Isokankaan kahvilasta. Santerin kahvilassa oli aina viulut ja harmoni valmiina soittamista varten. Kahvilassa Konsta oppi vanhoilta pelimanneilta soittotaidon korvakuulolta. Jo poikasena hän sai säestää harmonilla ja soittaa viulua kahvilassa asioineiden pelimannien, muun muassa legendaarisen Matti Haudanmaan (1858–1936) kanssa. Varttuneempana Konstan ykkössoittimeksi tuli viulu.

 

Konsta soitti koko nuoruutensa hääpelimannina ja nousi vähitellen vuonna 1946 perustetun Kaustisen Purppuripelimannien keulahahmoksi. Yhtye oli hyvin suosittu etenkin 1960-luvun lopulla ja 1970-luvulla, jolloin esiintymisiä riitti Ruisrockia myöten. Kiireisimpinä keikkaviikonloppuina yhtyettä kuljetettiin helikopterilla, ja yhtye saavutti  yhden kultalevynkin. Mestaripelimannin arvon vuonna 1970 ensimmäisten joukossa saaneen Konstan tunnetuimpia sävelmiä ovat Vaiennut viulu, jonka hän omisti isälleen, sekä Konstan parempi valssi ja Konstan joululaulu.

 

Kaustisen Purppuripelimannit on jatkanut toimintaansa nykypäivään asti, ja sen soittajiksi on löytynyt jo kolmannessa sukupolvessa taitavia ja soittotyylin hallitsevia kaustislaisia pelimanneja, jotka osaavat myös säveltää omaa musiikkia.