Vetelin kotiseutumuseo

Torpantie 181 Veteli

 

Ilmari Wirkkala toimi 1930-luvulla Hautausmaiden ystävät ry:n toiminnanjohtajana Helsingissä. Suomalaiset seurakunnat, kirkot ja hautausmaat tulivat hänelle tutuiksi. Hän teki suuren työn suomalaisten hautausmaiden kuntoon saattamiseksi yhdessä kirjailija Maila Talvion kanssa.

 

Kaustisen naapuripitäjään Veteliin Ilmari suunnitteli graniittisen monumentin vuonna 1918 kaatuneiden veteliläisten muistolle. Vuonna 1932 Ilmari tarttui monipuolisena ihmisenä arkkitehtuuriin ja suunnitteli Vetelin kotiseutumuseon Vetelin toisen kirkon piirustuksia noudattaen. 

 

Museorakennuksen suunnittelussa Ilmari halusi pitkälle noudattaa vanhaa rakennusperinnettä. Hän suunnitteli seurakunnille useita kirkollisia rakennuksia kuten hautausmaiden kappeleita, ruumishuoneita, portteja ja muita pienimuotoisia rakennuksia. Hänen mittavin urakkansa oli Lappeen hautausmaan ja kappelin suunnittelu Lappeenrantaan.

 


Tarinaa

 

Ilmari Wirkkala ajautui usein elämänsä varrella alueille, joilla hänellä ei ollut muodollista pätevyyttä. Hän oli kuitenkin luonteeltaan rohkea ja ennakkoluuloton ja uskoi omiin kykyihinsä. Niinpä hän uskalsi ryhtyä myös arkkitehdiksi, ja suunnitteli Vetelin kotiseutumuseon. 

 

Tämän museon pihapiiristä tuli taiteilijalle rakas miljöö, jonne hän käsikirjoitti ja ohjasi kirjoitti historiallisen kulkueen ja näytösluonteiset kruunuhäät kaikkine seremonioineen. Ilmari myös joutui näyttelemään kerran käräjätuomarin osan varsinaisen esittäjän hoidellessa väsähtänyttä kuntoaan. Kotiseutumuseon kohdalla joessa on Nivasaari, jossa Ilmari aloitti julkiset esiintymisensä 16-vuotiaana lausumalla runon nuorisoseurojen suuressa kesäjuhlassa vuonna 1906.

 


Kuvat

 

Vetelin kotiseutumuseo

 


Kartta