Hembygdsmuseet i Vetil

Torpantie 181 Vetil

 

Ilmari Wirkkala fungerade som verksamhetsledare för Hautausmaiden ystävät ry. i Helsingfors på 1930-talet. De finländska församlingarna, kyrkorna och begravningsplanerna blev bekanta för honom. Han gjorde ett enormt arbete med att få de finländska gravgårdarna i skick tillsammans med författaren Maila Talvio.

 

Ilmari formgav ett monument i granit för Kaustby grannsocken Vetil till minnet av de vetilbor som stupat 1918. Som den mångsidiga människan han var, tog Ilmari år 1932 sig an arkitekturen och planerade Vetil hembygdsmuseum genom att följa ritningarna till kyrkan som tidigare funnits i Vetil.

 

I planeringen av museibyggnaden ville Ilmari följa långt den gamla byggtraditionen. Han planerade många kyrkliga byggnader för församlingar, såsom kapell på gravgårdar, bårhus, portar och många byggnader i mindre skala. Hans största projekt var planeringen av gravgården Lappeen hautausmaa och kapellet i Villmanstrand.

 


Berättat

 

Ilmari Wirkkala hamnade ofta under sitt liv in på områden där han inte egentligen var formellt behörig. Han var dock modig och fördomsfri till sin natur och trodde på sina förmågor. Därför vågade han också sig på att bli arkitekt och planerade hembygdsmuseet i Vetil.

 

Gårdsmiljön till detta museum blev en kär miljö för konstnären. Här placerade och skrev han manuset och regisserade ett historiskt tåg och kronbröllop i stil av en pjäs, med alla tillhörande ceremonier. Ilmari hamnade också en gång att spela rollen av en tingsdomare, då den egentliga skådespelaren vilade upp sig. I ån vid hembygdsmuseet finns holmen Nivasaari, där Ilmari startade sina offentliga framträdanden som 16-åring genom att läsa en dikt på ungdomsföreningarnas stora sommarfest 1906.

 


Bilder

 

Vetil hembygdsmuseum

 


Karta