Statyer vid Vetil kyrka

Torpantie 133 Vetil

 

Hembygdsföreningen i Vetil hade bett Ilmari Wirkkala planera tingsstenar till den traditionella gamla samlingsplatsen i närheten av Vetil kyrka. Planen togs upp på nytt då Ilmaris äldsta son Tapio Wirkkala (1915–1985) blivit utexaminerad från konstskolan och fick i uppgift att formge en staty till minnet av röjarna.

 

Röjarstatyn är placerad på en hög plats i närheten av klockstapeln. Härifrån blickar röjarens figur över odlingsmarkerna i Vetil. Man gjorde medborgarinsamlingar för att finansiera statyn och största delen av projektkostnaderna betalade handelsrådet Samuel Harima, med rötter i Vetil.

 

Evenemanget samlade tusentals människor till kyrkbacken den 1 augusti 1939.

 

På Vetil kyrkogård restes också en till staty av Tapio Wirkkala, då konstnären fick en beställning på att tillverka en hjältestaty i grå granit. Statyn som restes efter kriget följer mer konstnärens uppfattning om skulpturer som sedermera förknippades med hans konst.

 


Berättat

 

Röjarstatyn är en av de första statyerna i Finland som är tillägnade arbetet som människan utför. Tillverkningen och resningen av den krävde stora pengar, men de driftiga talkokarlarna fick slutligen samlat summan som behövdes. Tapio Wirkkala sade senare om statyn att ”den är mitt ungdomsarbete och så ser den också ut”.

 

I början dimensionerades statyns stativ fel och stenhuggare Pekola fick snabbt tillverka ett nytt.

 

Monumentet som kom att bli kärt för vetilborna täcktes med en storsäck, som agerade som huva, en dag år 1987. De skyldiga var de unga odlarna som protesterade mot lagen som förbjöd röjning av åkrar. De ansåg att symbolen för en jordande inte behövde se denna skammens dag.

 


Bilder

 

Röjarstatyn

 

Statyn till minne av de stupade hjältarna 1920

 

Hjältestatyn

 

Hjälteminnesmärken

 

Tapio Wirkkala (1915–1985)

 


Karta