Eskolan kylä

Eskola-talo Koulutie 3 / Veturitalli, Eskolan kylätalo Pinolankatu 1 / Perinnekeskus 63.9079N 24.1731E Kannus

 

Metsäradan myötä Eskolan aseman seudusta kasvoi vilkas ja monipuolinen työ- ja asuinalue. Sydänmailta asemapihalle tuotu puutavara lossattiin suoraan VR:n vaunuihin tai halot ladottiin väliaikaisesti valtaviksi aumoiksi odottamaan myöhempää lastausta. Asemapihalla ja sen läheisyydessä sijaitsi veturitallin lisäksi muun muassa konttorirakennus, korjauspaja, hiilivaja, halkovaja, varastosuojia ja henkilökunnan asuinrakennuksia. Kujalan kahvila oli tärkeä levähdyspaikka.

 

Asema-alueen läheisyyteen rakennettiin myös käpykaristamo, taimitarha, pilketehdas ja saha. Käpykaristamossa kuivattiin käpyjä, joista saatiin siemeniä metsähallituksen metsiin istutettavaksi. Taimitarhassa, jossa sijaitsi kastelua varten nykypäivänäkin pystyssä oleva vesitorni, tuotettiin männyn- ja kuusentaimia metsänhoitoalueiden tarpeisiin. Pilketehtaassa tuotettiin puupilkkeitä varsinkin jatkosodan aikana autojen polttoaineeksi. Sahalla tehtiin puutavaraa lähinnä kämppien, tallien ja muiden rakennusten tarpeisiin.

 

Onnettomuuksiltakaan ei vältytty. Sen lisäksi että veturi saattoi kolaroida auton kanssa tai suistua radaltaan missä tahansa päin metsärautatietä, niin tulipalojakin syttyi. Esimerkiksi Eskolan asemapiha ja kylä olivat vaarassa elokuussa 1955, kun tuli pääsi irti halkoaumoissa. Paloalue oli laaja ja uhkaava, mutta usean palolaitoksen ja tuntikausia kestäneen ankaran työskentelyn ansiosta tulipalo saatiin rajoitettua ja lopulta sammutettua. Halkoja paloi yli 7000 kuutiometriä, mutta isommalta katastrofilta vältyttiin.