Argo

Aligrundet Pietarsaari

 

Hylyn oletetaan olevan norjalainen kuunari Argo Lillesandista. Alus ajoi luoteismyrkyssä karille Gammalgrundetissa 19.10.1869 ja upposi kymmenessä minuutissa Högpaskarnin lähettyville. Hylky on sen jälkeen kulkeutunut uppoamispaikalta ja hajonnut osiin. Aluksessa oli lastina Oulusta noudettua tervaa ja pikeä ja se oli matkalla Bremeniin. Uppoamisalueelta on löytynyt tervaa ja tervatynnyrin osia. Aluksen kapteeni oli Anders Kristensen. Aluksen koko miehistö pelastui ja pääsi Mässkärin luotsiasemalle turvaan.


Bothnia Navalis piti alueella sukellusleiriä heinäkuussa 1989 tavoitteenaan tutkia ja piirtää hylyn osia. Leirin löytöluetteloon on kirjattu muun muassa hylynosia, vesipumppu, nauloja, tahkokivi, kaukoputken osia, liitupiippu sekä posliini- ja lasinsirpaleita. Purjealuksen jäänteitä sijainnee edelleen Pietarsaaren edustalla lähellä Aligrundetin saarta.

  


Tarinaa

 

”Laivan pumppu on koverrettu haavasta ja se on lähes kokonaan säilynyt. Laivan rakenteet taasen voisivat olla mallina vaikkapa Jakobstads Wapenille, museonjohtaja Pekka Toivonen kertoo.” (K.R.: Pietarsaaren Sanomat 19.7.1989)


”Löydöksistä voidaan jo nyt sanoa, että Argo on ollut suunnilleen Pietarsaaressa tekeillä olevan Jakobstads Wapenin suuruusluokkaa, hyvin säilyneistä osista mainittakoon puusta valmistettu pumppu, joka oli säilynyt lähes kokonaisena mäntineen kaikkineen.” (Salmi: Keskipohjanmaa 18.7.1989)

  


Kuvat

 

 Piirros Argon jäänteistä (Pietarsaaren kaupunginmuseo)

 

 Liitupiippu (Pietarsaaren kaupunginmuseo)

 

 Kiikarin osia (Pietarsaaren kaupunginmuseo)

 

 Parfyymipurkki (Pietarsaaren kaupunginmuseo)

 


Kartta