Wellamo

Tankarin luoteisalue Kokkola

 

Ensimmäinen maailmasota oli käynnissä. Skotlannin Dundeessa 1800-luvun lopussa rakennettu, noin 60 metriä pitkä matkustajahöyrylaiva Wellamo joutui saksalaisen sukellusveneen U47 upottamaksi elokuun lopussa 1916. Viktor Norringin kipparoima suomalaisalus oli matkalla Ruotsin Sundsvallista Kokkolan Ykspihlajaan. Ennen kuin sukellusvene tuhosi aluksen tykkitulella, laivan koko miehistö ja mukana ollut kapteenin vaimo, yhteensä noin 30 ihmistä, saivat luvan kiireesti siirtyä pelastusveneisiin. He soutivat Ykspihlajaan turvaan katseltuaan ensin aluksen vajoamista arvokkaine lasteineen syvyyksiin.


Hylyn paikka löydettiin pari vuotta myöhemmin uppoamisesta, mutta tavaraa sieltä onnistuttiin hakemaan 1920-luvun alussa. Ensimmäisiin sukelluksiin liittyi myös dramatiikkaa, sillä yksi sukeltajista menehtyi sukellustautiin. Hän oli menettänyt lyijypainonsa ja kohonnut liian nopeasti pintaan.


Runsaan 40 metrin syvyydessä makaava hylky jäi unohduksiin pitkäksi aikaa, kunnes Kokkolan Merisaukot paikansi uppoamispaikan elokuussa 1977, jonka jälkeen hylky on ollut suosittu sukelluskohde. Sukeltaja Arvo Hyytiä kertoo löytökokemuksestaan: ”Riemuissani siirryin sen luo ja halasin sitä, sillä olihan vuosien haave nyt tässä ja mieleeni tuli ajatus, että olin ensimmäinen ihminen, joka on nähnyt tämän laivan yli viiteenkymmeneen vuoteen.” (Hyytiä: Rauhan meri)


Vuonna 2004 trooli vaurioitti hylkyä ja sen molemmat mastot katkesivat, toinen niistä saatiin pelastettua kuiville. Aluksen ankkuri on nähtävillä Kokkolan kaupunginkirjaston terassilla.