Wellamo

Nordväst om Tankar, Karleby

 

Det första världskriget härjade. Den i Dundee, Skottland i slutet av 1800-talet byggda, cirka 60 meter långa passagerarångbåten Wellamo sänktes av den tyska ubåten U47 i slutet av augusti 1916. Det finska fartyget, med skepparen Viktor Norring, var på väg från Sundsvall i Sverige till Yxpila i Karleby. Innan ubåten förstörde fartyget med kanoneld fick hela besättningen samt kaptenens fru, sammanlagt cirka 30 personer, lov att kvickt förflytta sig i livbåtarna. De rodde till Yxpila i säkerhet, efter att först ha beskådat fartyget med sin värdefulla last sjunka ner i djupet. Vraket som ligger på ca 40 meters djup låg i glömska en längre tid, tills dykarföreningen Kokkolan Merisaukot lokaliserade det i augusti 1977, och därefter har vraket varit ett populärt dykobjekt. Dykaren Arvo Hyytiä berättar om sin fynderfarenhet: ”Glatt flyttade jag mig till vraket och kramade om det, det var en mångårig dröm som kom i uppfyllelse och det slog mig att jag var den första människan som sett detta fartyg på över femtio år.” (Hyytiä: Rauhan meri)

 

År 2004 skadade en trålare vraket och båda masterna gick av, en av dem räddades i land. Fartygets ankare finns att beskåda på terrassen till Karleby stadsbibliotek.

 

I YouTube-filmen Sukellus Wellamolle (av Janne Joensuu) visas spännande dykningar till vraket. http://www.hylyt.net/item/wellamo-3254/#content