Marienborg
Området nordväst om Tankar, Västerbådan Karleby
Den femmastade och över 70 meter långa skonaren m/s Marienborg var i september 1924 på väg till Yxpila hamn för att lasta trävaror för export till England. Som hjälpmotorer på det i Kanada tillverkade danska fartyget fanns två dieselmotorer av märket Scandia. Då fartyget närmade sig Tankars lotsstation körde det med fart på grund vid norra spetsen av Västerbådan. Man skyndade till stället från lotsstationen och konstaterade att fartyget satt ordentligt fast på grund. Besättningen och varorna flyttades över till Tankar.
De två bogserbåtarna som försäkringsbolaget beställt lyckades trots idoga försök inte få loss fartyget. Till slut sålde försäkringsbolaget vraket och man höll på och rev det under många år. Av en del av skeppets täckplankor, s.k. Amerikaträd, byggdes villor i Öja skärgård. År 1932 gick fartyget i kras i en nordlig storm och delar av det flöt långa vägar.
Stället där Marienborg sjönk har varit ett populärt dykobjekt. Man har hittat rester på havsbottnen och på öarnas stränder. På Kallskärs strandklippor syns ännu vrakdelar.
Berättat
”Synen är fantastisk, eftersom fartyget är verkligen stort. Dessutom har man startat fartygets hjälpmotorer, då man tänkt minska på seglen. Nu svänger skonaren för att ta ner en del av seglen. (…) Då händer det.” (Moisio: Sukeltajan maailma 1996)
”Vajrarna, lika starka som armar, höll inte utan gick av som snören då bogserbåtarna försökte dra Marienborg från aktersidan bort från grundet.” (Moisio: Sukeltajan maailma 1996)
”Det berättas att fartyget kördes på flit på grund. Segelfartygens era var på väg att ta slut, berättar Arvo Hyytiä från Kokkolan Merisaukot.” (Latva-Teikari: YLE Uutiset 20.11.2009)
Bilder
Marienborg på grund (K.H. Renlunds museum - Mellersta Österbottens landskapsmuseum)
Marienborg på grund (K.H. Renlunds museum - Mellersta Österbottens landskapsmuseum)
Marienborg i bakgrunden (K.H. Renlunds museum - Mellersta Österbottens landskapsmuseum)
Marienborgs block (K.H. Renlunds museum - Mellersta Österbottens landskapsmuseum)