Käräjäluodon rahalaiva

Käräjäluoto Lohtaja

 

Käräjäluodon saaresta työntyvän Rahakallion edustalle on haaksirikkoutunut 1740-luvulla purjealus, jonka arvellaan olevan ruotsalainen veronkantoalus Förstfodingen. Pitkään suullisen perimätiedon varassa elänyt haaksirikko sai todistusvoimaa, kun paikalta löydettiin 1930-luvulla yhden ja kahden äyrin kuparikolikoita ja kymmeniä plooturahoja. Myöhemmin löytöjä on tehty lisää. Aluksen jäänteistä on päätelty, että se on ollut 12–14 metriä pitkä.


1980-luvun lopussa sukellusseura Bothnia Navalis tutki haaksirikkoalueen niin tarkasti, että kuparirahoja löytyi lähes 1000 kappaletta. Rahat ovat vuosilta 1718–1748.


Käräjäluodon Rahakallio ei ole saanut nimeään kyseisestä haaksirikosta, sillä perimätiedon mukaan sitä ennen jokin pienempi purjealus olisi pirstoutunut kallion kärkeen ja aluksessa kuljetetut rahat olisivat huuhtoutuneet mereen.
 


Tarinaa

 

Tarinan mukaan Förstfodingenin miehistö siirsi laivassa olleen kullan ja muut arvoesineet maihin jättäen kuparirahat alukseen. Tämän jälkeen alus olisi ohjattu kallionkielekkeeseen ja miehistö siirtynyt maihin. Tarina kertoo myös, että haaksirikosta olisi tehty 1700-luvulla tutkimuksia, mutta todisteiden puuttuessa miehistöä ei voitu asettaa vastuuseen. (Hakala: Käräjäluoto 2005)


”Missä oli mahdollinen kulta? Se todennäköisesti pelastettiin jo vuonna 1748 tai sitä ei lastissa lainkaan ollut.” (Hakala: Käräjäluoto 2005)


Museojohtaja Pekka Toivonen aprikoi sukellusleirillä, että alus on saattanut haaksirikkoutua jossakin muuallakin ja että raha-arkku on pelastettu mutta pudotettu Rahakallion edustalla. (Norrmén: Jakobstads Tidning 10.7.1988)

 


Kuvat

 

Käräjäluodon saari vuonna 1870 (Hakala: Käräjäluoto, s. 43)

 

Käräjäluodon kolikoita (Pietarsaaren kaupunginmuseo) 

 

Käräjäluodon plooturaha (Pietarsaaren kaupunginmuseo)

 

Käräjäluodon plooturahoja (Pietarsaaren kaupunginmuseo)

 


Kartta