Rosenlundin pappila

Puutarhakatu 6 A-C Pietarsaari

 

Kirkkoherra ja rovasti Gabriel Aspegren rakennutti pappilan, joka valmistui vuonna 1765, mutta se pääsi nopeasti rapistumaan ja se purettiin vuonna 1797. Kirkkoherra Erik Brunnius rakennutti kaupungin puuseppien ja käsityöläisten avulla sekä osittain pitäjältä ja kaupungilta saamallaan rahalla kaksikerroksisen päärakennuksen, joka valmistui vuonna 1798. Edellisen pappilan kivikellari säilytettiin uuden pappilan uumenissa. Vuonna 1817 rakennus laudoitettiin, varustettiin uudella tiilikatolla ja maalattiin keltaiseksi.

 

Gabriel Aspegren oli ehtinyt virkakautenaan rakennuttaa Rosenlundin karulle ja kivikkoiselle mäelle kiviaidalla ympäröidyn laajan ja symmetrisesti kortteleihin jaetun puutarhan. Puutarhan rakentamisen Aspegren maksoi omista varoistaan. Ilmeisesti Aspegren oli seudulla ensimmäisiä, jotka viljelivät myös perunaa. Aspegren rakennutti myös 1770-luvulla valmistuneen suurikokoisen ja siihen aikaan edistyksellisen, harmaakivestä muuratun eläinsuojan, jossa pidettiin lehmiä, hevosia ja lampaita. Rosenlundin pappilan pihapiiriä kehystävät renkituvat ovat myös 1700-luvulta. Aspegren laajensi viljelysmaitaan ja hänen maillaan oli myös torppareita, joiden avulla hän sai lisätuloja. Aspegren kuoli lyhyen sairauden jälkeen keväällä 1784.

 

Pappilan kirkkoherrana 1800-luvun ensimmäisellä puoliskolla toiminut Johan Höckert oli aiemmin työskennellyt Oulun triviaalikoulun opettajana ja rehtorina. Hänen oppilaisiinsa kuului J.V. Snellman, joka luonnehti opettajaansa ”harvinaisen hienoksi maailman mieheksi”. Höckertin isoäiti Maria Aspegren  oli Gabriel Aspegrenin siskopuoli. Höckert toimi virassaan 34 vuotta. Hän toi usein esille huolensa alueen köyhistä, nälkäisistä ja sairaista ja onnistuikin välillä helpottamaan heidän elämäänsä muun muassa ruoka-avustusten muodossa.

 

Rosenlundin pihapiirissä kaikki kohteet ovat nähtävillä huolellisesti kunnostettuina ja entisöityinä. Kivinavetassa toimii Pedersören seudun kotiseutumuseo. Aspegrenin puutarhakokonaisuus on ennallistettu vanhojen dokumenttien ja suunnitelmien mukaan. Puutarhassa kasvaa hyöty- ja koristekasvien lisäksi muun muassa 1700-luvulle tyypillisiä lääkekasveja, jotka olivat kotiapteekkien raaka-ainetta. Puutarhaa ympäröi yhä vanha kivimuuri portteineen.