Juthbackan kartano

Juuttaantie 34 Uusikaarlepyy

 

Juthbackan maatilan historia ulottuu aina 1600-luvulle asti. Satojen vuosien aikana paikan omistajina ovat olleet kymmenet henkilöt ja yhteisöt. Nykyinen kustavilaistyylinen Juthbackan kartano on valmistunut vuonna 1821. Sen omisti tuolloin luutnantti Carl Backman (1770–1834). Rakennuksen piirtäjästä ei ole varmaa tietoa. Edellisen kartanon polttivat venäläiset isovihan aikana vuonna 1714, jonka jälkeen tila oli pitkään asumaton.

 

Carl Backmanin leski Regina Backman jatkoi kartanon emäntänä kuolemaansa asti vuoteen 1844. Vaikka kartanon historiassa on ollut paljon vastoinkäymisiä, Uudenkaarlepyyn tuhoisassa kaupunkipalossa vuonna 1858 säästyi kuin ihmeen kaupalla kirkon ja Kuddnäsin lisäksi Juthbackan kartano. Nämä arvokkaat rakennukset ovat nähtävillä tänäkin päivänä.

 

Alueen kehityksen kannalta merkittäviä kartanon omistajia olivat vuona 1870 syntyneet Woldemar ja Elisabeth Backman, jotka toimivat lääkäreinä useilla paikkakunnilla ruotsinkielisellä Pohjanmaalla. Woldemar vaikutti siihen, että Pietarsaaressa rakennettiin suurelta osin Otto Malmin testamentin tuella Malmin sairaala vuonna 1908. Woldemar joutui sairaalaa koskevassa pitkällisessä päätöksentekoprosessissa kohtaamaan monenlaista vastustusta. Elisabeth puolestaan onnistui perustamaan vuonna 1906 Pietarsaareen synnytyslaitoksen, jota hän johti kymmenisen vuotta. Hän toimi myös työpaikkalääkärinä Strengbergin tupakkatehtaalla. Molemmat lääkärit edustivat modernia lääketiedettä. Woldemar myös kirjoitti lääketieteestä ja terveydenhoidosta, mutta myös sukututkimuksesta useisiin lehtiin.