Kuninkaankivi

Karby Pedersöre

 

Pohjanlahden Rantatietä pitkin on kulkenut Ruotsin kuninkaita seurueineen jo 1600-luvun alkupuolella. Noista ajoista ehti vierähtää yli 100 vuotta ennen kuin Ruotsin kuningas seurueineen teki matkan Suomeen. Kesällä 1752 kuningas Aadolf Fredrikin matka alkoi Etelä-Suomesta ja jatkui vanhaa Kyrönkankaan kesätietä pitkin Pohjanmaalle ja sieltä rantatietä pitkin Tornioon asti.

 

Uudenkaarlepyyn ja Pietarsaaren välimaastossa Karbyssä sijaitsee kivi, johon on kiinnitetty kuninkaan matkaan liittyvä muistolaatta. Kiven viereinen rantatien pätkä tuo elävästi mieleen maantiet, joita aikoinaan kuljettiin hevosilla ja vankkureilla.

 


Tarinaa

 

Pohjanmaan porvarit näkivät paljon vaivaa valmistautuessaan ottamaan vastaan kuninkaallisen seurueen. Paikkoja siivottiin, ehostettiin ja koristeltiin. Aadolf Fredrikin kiireinen matka-aikataulu johti tiettävästi siihen, että kuninkaallinen seurue pysähtyi korkeintaan päivällisaterialle Uuteenkaarlepyyhyn ja ajoi Pietarsaaren ohitse. Maantien varteen ehdittiin kylläkin asettua majesteetin kunniatervehdykseen. Kokkolassa, jossa lehmät, siat ja koirat oli häädetty pois silmistä, kuningas tiettävästi majoittui yhdeksi yöksi. (Nikander: Kuningas Aadolf Fredrikin käynti Kokkolassa v. 1752)

 

Kuninkaan oli pysähdeltävä Suomen matkallaan tietenkin monessa paikassa. Perimätiedon mukaan Karbyn kiven kohdalla kuningas seurueineen oli ruokatauolla. Etelä-Pohjanmaalla Kurikassa on eräs kivi nimetty Kusikiveksi, jonka suojassa kuninkaallisten kerrotaan käyneen perustarpeillaan. (Kusikivi)

 


Kuvat

 

Kuninkaankivi Karbyssä

 

 

Kuninkaankivi Karbyssä

 

Kuninkaankivi kauan sitten (Pedersöre storsockens historia II) 

 


Kartta