Tervetuloa Rautareitille

 

 

Emäpitäjä Suur-Lohtaja oli 1600-luvulla ja 1700-luvun alkupuolella aktiivista raudanvalmistusaluetta.  Soista ja järvistä nostettua rautamalmia jalostettiin ja valmistettiin muun muassa nauloiksi ja purjelaivojen ankkureiksi. Emäpitäjään kuuluvalla Toholammilla raudan valmistusta harjoitettiin vielä 1800-luvun alussa Määttälän rautaruukissa. Rautateollisuuden tuotteita vietiin Tukholmaan asti.

 

Keski-Pohjanmaalla oli seppiä, jotka osasivat takoa raudasta taitoa vaativia tarve-esineitä. Toholammilla ammattisepät tapasivat kiertää kyläpajoissa takomassa taloihin esimerkiksi viikatteita. Taitavia seppiä arvostettiin ja hyvästä työstä palkittiin.

 

Toholammilla voi tutustua kiintoisiin paikkoihin ja tarinoihin, jotka liittyvät raudan valmistukseen, seppien taitoihin ja vanhoihin rautaesineisiin.

 

Kulttuuriperintöreitin ensimmäinen kohde on Myllykoskessa sijaitseva Riuttasen mylly, jota tunnettu seppä Sakri Järvenoja oli perustamassa 1870-luvulla. Reitti jatkuu Sepäntalolle, jossa Järvenojan veljekset aikoinaan asuivat ja harjoittivat elinkeinojaan. Reitin seuraava kohde on Pajamäki, jossa aikoinaan valmistettiin rautaa. Se on nykyisin yleisölle avoin perinnekeskus. Matka jatkuu Määttälään rautamestareiden muistomerkille, joka on jäljitelmä entisestä rautahytistä. Toholammin kirkolla voi pysähtyä seppä Leander Nisulan valmistaman kirkkoportin äärelle. Reitin päätepaikka on Häkkilän kotiseutumuseo, jossa voi tutustua vaaralliseen rautaesineeseen eli revolveriin, johon liittyy traagiset murhat vuonna 1915.

 

Tervetuloa Toholammin Rautareitille!

  

 

Keskustele Twitterissä #RautareittiGL!