Tarinaa

 

Töppösen luolikkoon ja tervan valmistukseen liittyy surullinen tarina Loulu Juhosta, joka joulukuussa 1873 oli tekemässä tervaksia luolikon lähettyvillä. Perimätiedon mukaan Juho eksyi, kun hän yritti palata iltamyöhäisellä tervanpolttajien kämppään, jossa Juhon oli määrä majailla koko työrupeamansa ajan.

 

Lähellä sijaitsevan talon pihalla lapset arvelevat kuulleensa myrskyn lävitse hätähuutoja, mutta ne eivät johda aikuisten toimenpiteisiin – huuhkajaksi luulevat. Harhaillessaan talvimyrskyssä kylmettynyt ja uupunut Juho sattuu lehtihaasiolle, jonne hän kömpii viimeisillä voimillaan. Markku Jyrkkä (2010, 68) luo tarinaa, joka voisi hyvinkin olla totta: ”Juho näkee unta, hän on pieni poika, on joulu. Pirtin lattialle on levitetty puhtaita olkia. Pöydällä on tuli monessa kynttilässä. Juhon isovanhemmatkin ovat pirtissä, samoin hänen nälkävuosina menehtynyt sisarensa. Pirtissä on lämmin, kaikki hymyilevät. Juhon on hyvä olla.”

 

Muutaman viikon kuluttua hevosensa kanssa liikkeellä oleva mies löytää Juhon jäätyneen ruumiin luolikon viereisestä lehtihaasiosta ja kantaa ruumiin varovasti rekeen.

 

Töppösen luolikon etelälaidalla on tapahtumasta kertova puinen risti, jonka vaakapuussa lukee ”LOULU JUHO” ja ”K. 1873”. Juhon syntyperää tai lopullista hautapaikkaa ei tiedetä, mutta tarinat elävät. Lähellä luolikkoa sijaitsee myös vanha tervahauta opastauluineen.