Kittholma

Vanhahaminantie Pietarsaari

 

Satama siirrettiin 1700-luvulle tultaessa kaupungin tuntumasta pohjoiseen, Kittholman alueelle, jota pidettiin Pohjanlahden rannikon yhtenä parhaimmista satamapaikoista. Satama toimi alueella lähes 200 vuotta ennen kuin se veden mataloitumisen ja entistä suurempien laivojen takia oli pakko siirtää entistä pohjoisemmaksi Alholmaan.

 

Kittholman alueella voi tutustua sataman historiaan, johon kuuluvat muun muassa tervamakasiinit, ”tervalattiat”, entiset lastauslaiturit sekä laivan- ja veneenrakennus. Vuonna 1827 rakennetun tullilaiturin läheisyydessä sijaitsee aidattu huvipuistoalue, jonka Vapaapalokunta (FBK) perusti vuonna 1890. Entisessä tullilaiturissa on ollut myös kalasatama, josta tuoreet kalasaaliit on toimitettu kaupungin torille myytäväksi.

 

Vega-hallissa voi tutustua restaurointi- ja korjaustöiden alla olevaan Vega-kuunariin, joka rakennettiin vuonna 1952 osana Suomen sotakorvauksia Neuvostoliitolle. Viereisessä laiturissa on kaksimastoinen Jacobstads Wapen (Pietarsaaren Waakuna), joka on kopio 1700-luvulla rakennetusta, Fredrik Henrik af Chapmanin piirtämästä kaljaasista. Kittholman alueelle suunnitellaan Laivapihaa (Skeppsgården), jossa olisi esillä sataman monipuolista historiaa aiempaa tarkemmin, esteettisemmin ja viihteellisemmin. (Ks. www.vanha-satama.fi) Alueella sijaitsee myös Suomen vanhin toiminnassa oleva veneveistämö Jakobstads Båtvarv, jonka perusti tehtailija Birger Serlachius vuonna 1904.