Pavis ja Carlholman laivaveistämö

Paviksentie 2 Pietarsaari

 

Vuonna 1901valmistui Vanhan sataman pohjoispuolelle Purjehduspaviljonki Pavis, jonka pohjapiirustuksen oli laatinut Ernst Saxén. Vaikka itse paviljongin rakentaminen sujui nopeasti, tätä ennen paviljongin paikasta oli kiistelty jopa niin, että soraäänien edustajia oli pyydetty ystävällisesti hukuttautumaan. Paviljonkirakennusta laajennettiin piakkoin Walter Thomésin piirustusten mukaan. Tämän jälkeen paviljonkia uudistettiin jo vuonna 1913 muun muassa siten, että vanha terassi lasitettiin. K.J. Ahlskogin piirtämä uusi laajennus toteutettiin vuonna 1950, jonka myötä paviljonki sai nykyisen muotonsa. Vielä 2000-luvullakin paviljonkia on ehostettu.

 

Paviksen rannalta voi tähyillä vastarannalle Varvetille, jossa sijaitsi Carlholman laivaveistämö 1700-luvun lopulta 1800-luvun lopulle. Siellä rakennettiin vuoteen 1874 mennessä noin 150 purjealusta. Purjelaivoja oli rakennettu jo tätä ennen Kittholman alueella, mutta laivanrakennus oli siellä kielletty, koska oli haluttu estää puulastujen joutuminen muutenkin mataloituvaan satamalahteen.

 

Carlholman laivaveistämön keskeinen osakas Peter Malm esitti kirjallisesti maistraatille jo vuonna 1827 huolensa telakka-alueen meriveden pinnan jatkuvasta laskemisesta. Hän toi esille, etteivät isommat laivat kykene enää siellä kulkemaan ilman vaaraa. Malm esitti, että Alholmasta tulisi katsoa sopiva paikka telakan tarpeisiin. Tuolloin ei tiedetty vielä maankohoamisesta, vaan ilmeisesti ajateltiin, että meri vain pakeni.