Tarinaa

 

Kansallisrunoilija Johan Ludvig Runeberg kirjoitti Vänrikki Stoolin tarinoissa Perhon sotatapahtumiin liittyvän sankarirunon Metsä-Porasen taloon asettuneesta kulkuripojasta, Pilven veikosta. Samuli Paulaharju (1930, 52) ammentaa Runebergin runosta seuraavasti:

 

”Lähti hän ajamaan ryssiä takaa ja tapasi kirkkomäellä suuren roistojoukon. Metsien poika syöksyi heti villipetona kimppuun, ja tuli hurja kärhäkkä, jossa kymmenen ryssää menetti henkensä, ja raivostunut Porasen poikakin lopulta sortui verisenä ja revittynä kellotapulin juurelle.” Taistelun jälkeen Metsä-Porasen isäntä ja tämän tytär saapuvat tiedustelemaan nuorukaisen kohtaloa. Suru on suuri erityisesti tyttärellä, joka on vainajan rakastettu. Tytär vielä vanhanakin saattaa mainita, että hänen oikean miehensä on ryssä tappanut.

 

Kokkonevan taisteluun liitetään lähinnä kanteleella tai viululla soitettu marssisävellys (trad.), jonka alueen pelimannit esittivät Kaustisen ensimmäisillä kansanmusiikkijuhlilla vuonna 1968. Nuottiviivastolla marssiin voi tutustua linkistä http://www.kamulaari.fi/site/_files/kokkonevan_taistelumarssi.pdf