Berättat

 

Nationalskalden Johan Ludvig Runeberg skrev i Fänrik Ståhls sägner en hjältedikt som anknyter till krigshändelserna i Perho. Den handlar om en luffargosse, Molnets broder, som bosatt sig i Metsä-Poranens gård. Samuli Paulaharju (1930, 52) hämtar stoff ur Runebergs dikt på följande sätt:

 

”Han for iväg efter ryssarna och mötte en stor rövarskara på kyrkbacken. Skogsgossen attackerade dem som ett vilddjur och det blev ett enormt tumult där tio ryssar miste livet och även den ursinnige gossen Poranen sjönk till slut blodig och riven ner invid klockstapeln.” Efter slaget kom husbonden vid Metsä-Poranens gård och hans dotter för att höra sig för hur det gått för ynglingen. Stor var sorgen i synnerhet hos dottern som var den avlidnes käresta. Dottern kunde ännu på äldre dagar konstatera att ryssen tagit livet av hennes riktige man.

 

Med striden i Kokkoneva förknippas en marschmelodi (trad.) som oftast spelas på kantele eller violin. Spelmännen från området spelade melodin på den första folkmusikfestivalen i Kaustby 1968. Man kan bekanta sig med marschen på notsystemet via länken http://www.kamulaari.fi/site/_files/kokkonevan_taistelumarssi.pdf