Kreeta Haapasalon muistokivi

Haapasalontie Veteli

 

Kaustisella syntynyt kanteleensoittaja ja laulaja Kreeta Haapasalo (1813–1893) asui Vetelissä lähes kaksikymmentä vuotta. Kaustisen Järvelässä Kreeta oppi jo lapsena soittamaan kannelta naapurin isännän ohjauksessa. Kreetan ja torppari Joonas Virkkalan perheeseen syntyi 11 lasta, joista kaksi menehtyi pienenä sairauteen vuonna 1857.

 

Kreeta lähti ansaintamielessä ensimmäiselle esiintymismatkalleen Kokkolaan 1800-luvun puolivälissä. Esiintyminen tuotti hänelle toistakymmentä ruplaa. Kokkolassa seurapiiriläiset suosittelivat häntä esiintymismatkalle Helsinkiin, joka toteutui viimein pari vuotta myöhemmin, kun nuorimman lapsen imetys oli päättynyt. Esiintymismatka Vetelin Haapasalosta pääkaupunkiin hevoskyydillä oli tietysti raskas mutta muutoin menestyksekäs. Helsinkiläiset säätyläiset Sakari (Zachris) Topelius etunenässä suosittelivat Kreetaa esiintyjäksi Suomen suurruhtinaskunnan muihinkin kaupunkeihin. Lehtikirjoittelun ansiosta Kreetan maine surun, köyhyyden ja nöyryyden tulkkina levisi laajalle. Hänen lauluaan ja soittoaan kuultiin lähinnä herrasväen kodeissa ja salongeissa. Esiintymiskiertueilla kertyneet palkkiotkin alkoivat olla tuntuvia. Kreeta kävi esiintymässä myös Pietarissa ja Tukholmassa asti. Kuukausia kestäneillä kiertueilla esiintyi vaihtelevin kokoonpanoin myös muita perheenjäseniä kuten tytär Kreeta Sofia ja sisarentytär Sanna-Liisa, jotka soittivat kannelta ja lauloivat. Toisinaan reissuun lähtivät myös Kreetan aviomies ja osa pienistä lapsista. Kreeta kuoli vuonna 1893 elettyään tyttärensä lähipiirissä Varkaudessa ja loppuaikansa Jyväskylässä, jossa hän vielä esiintyi sukulaistensa kanssa laulu- ja soittojuhlilla.

 

Perhonjokilaaksolaisesta torpparin vaimosta Kreeta Haapasalosta muodostui kansanmusiikin legenda, joka oli kehittänyt kanteleensoittoa ja tehnyt kantelesoitinta tunnetuksi koko Suomen mitassa.