Poltettu sotilastorppa

Ahontie 1 Räyrinki Veteli

 

Rönnbergin sotilastorppa tuhoutui murhapolton seurauksena syksyllä 1775. Rahaton sotamies nimeltä Erkki Silversmed tappoi astaloilla talon isännän ja emännän ja jätti myös perheen itkevän kehtolapsen Marian palavaan rakennukseen. Silversmed oli ryöstänyt talon rahat. Seuraavana päivänä Silversmed lähti rikoksesta tietämättömän morsiamensa Kaisan kanssa matkalle Kokkolaan, jossa tehtiin kalliita kihlaostoksia tulevia häitä varten. Pitäjässä huhut alkoivat kiertää ja Silversmed joutui epäilyjen kohteeksi. Lopulta hänet pidätettiin ja hän joutui oikeuden eteen.

 

Kirkkoherra Anders Chydenius (Tuohi-Antti) sai Silversmedin luopumaan salailusta ja valehtelusta ja lopulta tunnustamaan rikoksensa. Oikeus tuomitsi Silversmedin menettämään oikean kätensä, mestattavaksi ja teilattavaksi. Silversmed vietiin Korsholman kalseaan ja vetoiseen linnaan odottamaan tuomion täytäntöön panoa. Keväällä 1776 hänet kuljettiin Kokkolan torille ja kiinnitettiin kaularaudoissa paaluun yleisön nähtäväksi. Häntä myös ruoskittiin. Paalun yläpuolella oli taulu, jossa kerrottiin tapahtuneesta rikoksesta. Chydeniuskin oli paikalla pitämässä puhetta. Mestauspäivänä Silversmed vietiin pyövelin käsittelyyn.

  


Tarinaa

 

Marjatta Pulkkinen (1997, 126) kuvailee romaanissaan Tuohi-Antin mustalammas Silversmedin mestaushetkiä: ”Pyöveli astui esiin. Kansa pidätti henkeään. Mutta jos joku odotti huutoa ja kiroilua ja vastustusta, hän erehtyi. Laupiaana kuin lammas Erkki antoi sitoa silmänsä ja hänet autettiin kärryille. Hevonen lähti kopsuttelemaan kohti mestauspaikkaa. Vanha kaakki, jonka parhaat päivät olivat kuluneet peltotöissä ja joka vielä vanhana palveli tällaisessa. Karvainen hevonen pää alhaalla, jalat kopsahtaen katuun harvakseltaan. Mies huppu päässä, pyöveli vieressä.”

 


Kuvat

 

Sotilastorppa Alajepualla

 

Sotilastorppa Alajepualla

 

Mestattu teilipyörillä vuonna 1798 

https://fi.wikisource.org/wiki/Kuolemantuomioista_ja_niitten_t%C3%A4yt%C3%A4nt%C3%B6%C3%B6npanosta_Suomessa_ennen_vuotta_1826

.


Kartta