Stenåldersbosättningen vid Hautaketo
Emäntäkouluntie 30 Veteli
Man har hittat fornlämningar från Hautaketo område och dessa pekar på stenåldersbosättning. Det talas om den tidiga kamkeramiska kulturen (4200–3300 f.v.t.). Vid grävandet av grunderna för Husmorsskolan på tre våningar på 1930-talet kom det fram bitar av lerkärl vars historiska värde man ännu på den tiden inte förstod. År 1945 fann man vid älvbrinken av Perho å (Vetil å) keramik. Fynden ledde till att Carl Fredrik Meinander (1916–2004), arkeologiprofessor vid Helsingfors universitet, kommenderades till platsen sommaren 1946.
I grävningarna hittade Meinander bland annat en spisstenläggning och kvartsbitar som formats med sten. Genom fynden drog han slutsatsen att platsen var en tidig kamkeramisk bostadsplats som på den tiden funnits på havsstranden.
År 2017 gjordes en arkeologisk precisionsinventering på området. På gårdsområdet till husmorsskolan och vid åbanken fann man fortfarande lämningar från en stenåldersboning.
I den storslagna älvmiljön vid Hautaketo finns också en jordbänk, ”Ingmans soffa”, där Anders Wilhelm Ingman brukade sitta på somrarna då han fungerade som kaplan för Övervetil åren 1855–1864. På den tiden översatte han bland annat Bibeltexter till finska och verkade senare som professor i exegetik vid Helsingfors universitet.
Husmorsskolans huvudbyggnad är idag en konstherrgård, Taidekartano, där det ordnas konstutställningar och evenemang. https://www.facebook.com/Vetelin-Taidekartano-104631007604777/
Berättat
Professor Meinander berättar om sina arkeologiska utgrävningar på området kring husmorsskolan sommaren 1946 på följande sätt (1946, 7): ”Vi kan därmed konstatera att det fanns rikligt med fynd endast nära eldstaden. Utöver de fynd som jag grävt fram, har man härifrån också funnit de lerkärlsbitar som finns i Vetil museum samt lerfiguren som jag hämtat därifrån. Det råder inga tvivel om att det funnits en kåta på platsen, även om det inte lyckades för mig att få fram den helt. Jag kunde inte konstatera några basgropar för stänger till kåtor eller för statyer. Såsom ovan nämndes har keramik hittats också vid byggandet av husmorsskolan. Det är därför troligt att det funnits flera kåtor på området.”
Bilder
Taidekartano
En tavla som beskriver stenålderslivet, Taidekartano
Informationstavla om Hautaketo
Älvlandskap vid Hautaketo
Stigen vid Hautaketo
A.W. Ingmans minnessten
Karta