Alfred Salmelas hus

Forsbackantie 9 Räyrinki Veteli

 

Alfred Salmela (1897–1979) föddes som sjätte barnet i en jordbrukarfamilj i Räyrinki (Röringe) by i Vetil och bodde där fram till tonåren. Som barn började han sin lärobana i en ambulatorisk skola, eftersom hans far inte ville att han skulle gå i folkskolan som ”var ämnad för lata”. Även om fadern som satte käppar i hjulet för honom, kunde Salmela göra sina fortsättningsstudier i folkhögskolan i Ilmajoki och Lappo samskola och slutligen i lärarseminariet i Jyväskylä. Han utnämndes till skolråd inom skolförvaltningen redan som 30-åring. Före sin långa arbetskarriär inom skolförvaltningen hann han verka som folkskollärare vid Karelska näset och som folkskoleinspektör i Lapplands län. Salmela gick i pension från skolförvaltningsuppgifterna 1964.

 

Salmela var med om att utveckla medborgarskolan som en fortsättning till folkskolan samt den avgiftsfria kommunala mellanskolan. I folkskoleinstitutionen som han ledde gjordes sociala reformer som hade stor betydelse i synnerhet för mindre bemedlade familjer och familjer som bodde i glesbygden: gratis skolmat, gratis skolresor, skolbibliotek och skolhälsovård. Salmela förhöll sig dock kritisk till grundskolereformen som påbörjade på 1960-talet. Han ansåg att valbarheten och det praktiknära i anslutning till läroämnen skulle kunna försvinna i och med reformen. Enligt honom ska man inte förenhetliga elevernas individualitet, inte ens för att vara jämlik. Salmela publicerade böcker om skolförvaltningen, han skrev läroböcker bl.a. inom etiken och folkskolans trädgårdslära samt var en flitig skribent i dagstidningarna. Hederstiteln professor beviljades honom år 1964.

  


Berättat

 

Alfreds far var av den åsikten att skolan gjorde barnen lata och de låtsades vara herrar. I Alfreds barndom fanns det en folkskola i Räyrinki, men han fick inte gå där, utan fick nöja sig med den ambulatoriska skolan liksom hans syskon. Som tonåring kaffestrejkade Alfred länge med sin bror. Med de sparade kaffepengarna skulle någondera av dem i all tysthet söka in till Ilmajoki folkhögskola. Alfred sökte och blev antagen till folkhögskolan. Läget var dock motstridigt eftersom hans far konstaterat: ”Om du far iväg, behöver du inte komma tillbaka!” Alfred våndades på åkern och funderade om han skulle fortsätta plöja eller åka till skolan. Grannbondhustrun hade uppmuntrat honom: ”Nå, nog har det där blivit plöjt tillräckligt!” Där började Alfreds lärobana som inte var lätt med tanke på ekonomin. Direktören vid folkhögskolan hjälpte Alfred genom att skänka honom sina använda byxor. Tidvis gick han hungrig. Alfred deltog i inbördeskriget på de vitas sida i slutskedet av sina gymnasiestudier, men tack vare flit och ihärdighet var han framgångsrik i sina studier och blev slutligen filosofie kandidat våren 1923. (Alaspää 1994, 439–443)

 


Bilder

 

Alfred Salmelas hus juni 2019

 

Alfred Salmela (Salmelan suku http://salmelankartano.fi)

 

Alfred Salmelas bok (Salmelan suku http://salmelankartano.fi)

 


Karta