Tervetuloa Soivien kivien kyläreitille

 

 

Hieman yli 4000 asukkaan Kaustinen on suomalaisen kansanmusiikin mahtipitäjä ja voimakeskus. Ainakin 1760-luvulle ulottuva länsisuomalainen pelimanniviuluperinne on säilynyt paikkakunnalla tyylipiirteiltään omaleimaisena ja vahvuudeltaan ainutlaatuisena. Kaustislaiset pelimannit ovat hallinneet tradition mutta luoneet siitä ponnistaen myös uutta.

 

Kaustisen kansanmusiikkijuhlista tuli heti ensimmäisestä vuodesta 1968 alkaen koko suomalaisen kansanmusiikin, sen esittäjien ja ystävien vuosittainen päätapahtuma. Alusta asti se on ollut myös kansainvälinen tapahtuma.

 

Kaustisen pelimannikulttuurissa tärkeässä asemassa ovat olleet ja ovat yhä paikalliset yhtyeet, joita löytyy lähes jokaiselta kylältä. Kansanmusiikkiperintö näkyy paikkakunnalla kaikessa. Kaustisen keskustassa festivaalien ympärille on rakentunut vuosikymmenien saatossa kiintoisia tutustumiskohteita.

 

Aikoinaan kahvilanpitäjä ja perinneaktivisti Santeri Isokangas totesi, että ”vielä meillä täälä kivetki soi ja koko universumi tuntee meidän musiikin”.

 

Tervetuloa Soivien kivien kyläreitille!

 

Keskustele Twitterissä #SoivatkivetGL!