Välkommen till Eskola skogsbana

 

 

Längs Eskola skogsbana sköttes statens trävarutransport, och banan sysselsatte på den tiden hundratals, om inte tusentals människor på området kring Eskola by och i närkommunerna. Även om Pikkurata (Lillbanan) avslutade sin verksamhet i början av 1960-talet, värnar man om dess historia på många olika sätt.

 

Skogsbanemuseet har besöksobjekt runtom i Eskola. Mitt i byn finns banans central, ett lokstall som renoverats till en byagård, med ett museilok på gården. Ett intressant besöksobjekt är servicecentret Eskola-talos gårdsområde. Här finns en miniatyrmodell av skogsbanan. Vid Eskola-talo kan man också avnjuta lunch eller en kopp kaffe. I skogsbanans traditionscenter, i närheten av Eskola sommarteater och utebad, finns en kopia i full storlek av det första loket på skogsbanan.

 

Man kan röra sig både till fots, med cykel och med bil längs med den gamla banbottnen. Att delta i en vandring längs Eskola skogsbana är ett spännande sätt att bekanta sig med historiska naturnära landskap, men man kan lika bra vandra även på egen hand.

 

Skogsbanan är en viktig del av Eskola, eftersom banan gav byn den speciella karaktären som ännu idag kan skönjas.

 

Välkommen att bekanta dig med ett unikt objekt!

 

Diskutera på twitter #MetsärataGL!