Tervetuloa Pappilareitille

 

 

Näihin päiviin asti säilyneisiin pappiloihin ja niiden pihapiireihin liittyy vuosisatojen historiaa aineellisine ja aineettomine kulttuuriperintöineen. Tutustumme nyt pohjalaisiin pappiloihin, joiden päärakennukset ovat valmistuneet 1700-luvulla tai aivan 1800-luvun alussa. Ajan saatossa päärakennuksia on luonnollisesti muuteltu, korjailtu ja entisöity. Pappiloiden pihapiireissä voi nähdä päärakennuksen lisäksi muita hyvin säilyneitä ja hoidettuja rakennuksia ja kulttuuriperintökohteita.

 

Pappilareitin voi kiertää haluamassaan suunnassa sekä virtuaalisesti että fyysisesti. Reitti Pietarsaaresta Kruunupyyn ja Kokkolan kautta Lohtajalle noudattaa pitkälti vanhan Pohjalahden Rantatien linjausta. Jos haluaa poiketa uudemmalle rantatielle, niin sanotulle 7-sillan tielle, niin sen varrelta Luodon saaristokunnasta löytyvät kaunis puukirkko ja Marieholmin pappila, jotka ovat peräisin 1700-luvun lopulta. Tämä 1800-luvun lopulla valmistunut tie lienee vesistöineen ja siltoineen samankaltainen kuin Pohjanlahden Rantatie parisataa vuotta sitten, kun meren pinta oli pari metriä korkeammalla kuin nykyään.

 

Kaikki viisi pappilaa ympäristöineen ovat kulttuurihistoriallisesti näkemisen ja kokemisen arvoisia. Pappilat ovat palveluiltaan hyvin erilaisia, joten kunkin pappilan palvelutilanne on hyvä selvittää ennen vierailua. Reitin varrelta löytyy myös muita mielenkiintoisia tutustumiskohteita.

 

Tervetuloa pappiloiden kulttuurireitille!

Keskustele Twitterissä #PappilareittiGL!