Tervetuloa Rantatielle

 

 

Valtatie 8:n rakentaminen on osaltaan vaikuttanut siihen, että satoja vuosia vanha Pohjanlahden Rantatie Vehmaalta Tornioon asti on monin paikoin jätetty omaan rauhaansa ja siksi säilynyt verrattain hyvin. Toki vanhaa rantatien linjausta on aikojen kuluessa perusparannettu ja paikoin oikaistu. Liikennevirasto on vuonna 2010 hyväksynyt ruskein kyltein merkityn Pohjanlahden Rantatien valtakunnalliseksi matkailutieksi.

 

Pohjanlahden Rantatien maisemat ovat vuosisatojen aikana muuttuneet, kun meri on maankohoamisen myötä vetäytynyt tien tuntumasta, mutta poikkeaminen reitiltä länteen veden äärelle on helppoa ja suositeltavaa. Rantatien varrella voi kokea historiaa, merellisyyttä, luontoa, kulttuuria, tarinoita ja tapahtumia.

 

Tutustumme nyt Pohjanlahden Rantatien noin 40 kilometrin tieosuuteen Pohjanmaalla. Matkan voi kulkea autolla tai polkupyörällä.

 

Matkan lähtö- tai päätepiste on Munsalassa Svedbergin koulumuseo ja Pietarsaaressa Pedersören Käräjätalo. Molemmat kohteet ovat historiallisesti arvokkaita ja hyvin säilyneitä. Rantatien varrella myös muut kohteet valottavat alueen kulttuuriperintöä faktatiedoin, tarinoin ja kuvin.

 

Tervetuloa Vanhalle Rantatielle!

 

 

Keskustele Twitterissä #RantatieGL!