Tervetuloa Vanhan sataman reitille

 

 

Pietarsaaren Vanha satama on monin paikoin säilynyt verrattain hyvin. Satamakadusta alkaen reitillä voi tutustua 1700- ja 1800-lukujen kohteisiin, jotka kertovat merenkulusta, laivanrakennuksesta, kansainvälisestä kaupasta ja varhaisesta teollisuudesta. Valitettavasti myös sodat ovat koskettaneet alueen rakennelmia ja ihmisiä.

 

Kaupungin satama on maankohoamisen myötä siirretty vuosisatojen aikana kaupungin tuntumasta yhä pohjoisemmaksi. Vielä nykyään Kittholman alueella voi nähdä vanhoja lastauslaitureita, tervamakasiineja ja tuoksuvia ”tervalattioita”.

 

Purjealusten historiaan voi tutustua Vega-hallissa, jossa esillä on sotakorvauskuunari Vega. Viereisessä laiturissa lepää 1700-luvun kaljaasikopio Jacobstads Wapen. Myös 1900-luvun alussa perustettu veneveistämö Jakobstads Båtvarv edustaa sukupolvelta toiselle siirtyneitä puusepän taitoja.   

 

Yli 100 vuotta vanhassa purjehduspaviljongissa voi nauttia ruoka- ja juomapalveluista ja samalla tähyillä vastarannalla sijaitsevalle Varvetille, jossa valmistettiin 1800-luvulla kymmeniä maailmanluokan purjealuksia.

 

Tervetuloa kävelemään Vanhan sataman reitille!

 

Keskustele Twitterissä #VanhansatamanreittiGL!